24hoursworld

Strong criticism of the planned “Quantum Cube” at the University of Vienna

Strong criticism of the planned “Quantum Cube” at the University of Vienna
The main university in Vienna.
Image: EVA MANHART (APA/EVA MANHART)

This “Quantum Cube” is now met with criticism from students: In a broadcast on Tuesday, the University of Vienna’s Student Union (ÖH) criticized the “undemocratic and wasteful approach of the University of Vienna” in the construction project, which involves sealing the ground on the campus. In addition, the students would not be included in the planning.

  • also read: Protests against the appearance of a right-wing journalist in front of the University of Vienna

The background to the construction project, which according to the university is currently in the “pre-project phase”, is the need for absolutely vibration-free and interference-free laboratories for the increasingly precise experiments of quantum physicists. This is no longer guaranteed at the current location of physics in the Währinger Straße/Boltzmanngasse area in Vienna-Alsergrund due to car and tram traffic and the future route of the U5 subway line, which is currently under construction.

New building planned in Hof 2 de Campus

For this reason, the new building is planned in courtyard 2 of the campus, according to the university on land that has always been dedicated as building land. The building will have a floor area of ​​400 square meters, with reference to the total area of ​​the campus of 96,000 square meters. As part of the project, more areas on campus would be unsealed than the footprint of the “Quantum Cube,” according to a university statement sent to the APA. In addition, biodiversity and climate protection are essential project specifications in the design of the building.

For the student representatives, the project recently presented by the Rectorate is a “quick and poorly thought-out construction project that is intended solely to appease two professors at the university.” Student voices would not be included. While at least 22 million euros should be raised for this, there is a lack of money in other parts of the university. It is criticized that the construction will promote soil sealing on the campus and also take away social space. “While we are part of the student body at the University of Vienna, there will be no Quantum Cube in Courtyard 2,” said the ÖH Uni Wien chair team.

My themes

For your saved topics were

new articles found.

Loading




info By clicking on the icon you can add the keyword to your topics.

info
By clicking on the icon you open your “my topics” page. They have of 15 keywords saved and would have to remove keywords.

info By clicking on the icon you can remove the keyword from your topics.

Add the topic to your topics.

Source: Nachrichten

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Posts